Back to Top

Ota taloushallinto johtamisen tueksi!

xlarge-rastor-mandaatti-400x250

 

Miksi kirjanpitoa tehdään? No, tietenkin siksi, että laki ja verokarhu ovat sitä vailla.

Mutta ei siinä vielä kaikki: kirjanpidosta, eli pikkasen laajemmin ilmaistuna taloushallinnosta, on rahanarvoista hyötyä yritykselle, yrittäjälle ja yritysjohdolle. Jos taloushallinnon ja kirjanpidon antaman informaation heittää harakoille, niin se ei ole hyvä homma se.

 Taloushallinnon informaatio kannattaa pitää itsellään, opetella ihan pikkasen tulkitsemaan sitä ja  hyödyntämään käytännössä.

Tämä käytännössä hyödyntäminen tarkoittaa  sitä, että tekee yrityksen päätöksiä ja toimenpiteitä taloushallinnon antamat faktat käsissään.

Nykyään sähköiset taloushallintojärjestelmät antavat suitsait arvokasta tietoa yrittäjälle ja yrityspäättäjille.

Yritysjohto saa käyttöönsä parhaimmillaan jopa reaaliaikaista tietoa yrityksen talouden tilasta. Päätöksenteko nopeutuu, kun raportit ovat saatavilla milloin tahansa, missä tahansa.

 

Otetaan ensimmäinen esimerkki:

 

Yksi mahtava nykyisten sähköisten järjestelmien hyödyntämismahdollisuus on kustannuspaikkalaskenta.

 Kustannuspaikkoja voidaan hyödyntää silloin, kun esimerkiksi: 

 

  1. Yrityksellä useita toimipaikkoja eli yhtiöllä on vaikkapa viisi ravintolaa
  2. Yrityksellä useita toimialoja eli ravintolapalvelujen lisäksi yritys järjestää esimerkiksi tapahtumia

Kustannuspaikkojen (kustannuspaikka=dimensio) avulla voidaan tarkastella liiketoimintaa pienempinä kokonaisuuksina ja silloin on helpompi pureutua juuri kyseisen ravintolatoimipaikan tai kyseisen liiketoiminta-alan kannattavuuteen.

 Siinä missä koko yrityksen kirjanpito tarkastelee liiketoiminnan kannattavuutta kokonaisuutena, kustannuspaikkojen avulla voidaan tarkastella liiketoimintaa pienempinä kokonaisuuksina.

Kustannuspaikoista yrittäjä tai yritysjohto saa tarkemman käsityksen siitä, mitkä liiketoiminnan osat kannattavat ja mitkä ehkä ovat tappiollisia. Nämä tiedot ovat hyödyllinen apu tehtäessä mm. päätöksiä hinnoitteluun liittyen ja ylipäänsä liiketoiminnan kehittämiseen liittyen.

 

Otetaanpa toinen konkreettinen esimerkki.

 Yrittäjä miettii, kannattaako hänen ostaa hyvä hevonen hintaan 10.000 euroa. Tutkimalla kirjanpitoaan postmodernista taloushallintojärjestelmästä, hän huomaa raporteista, että hevospalvelut tuottavat puolet hänen liikevaihdostaan. 

Lopulta hän laskee, montako työtuntia sen hevosen pitää tehdä, jotta kymppitonni on kasassa. Ja lisäksi vielä heinät, kengitykset ja sen sellaiset. Vai olisiko järkevämpää ostaa poni, jonka hintalappu on 3000 euroa.

Siihen päätöksenteon pottiin voisi lisätä vielä kassavirtaennusteen eli ennusteen, joka kertoo lähitulevaisuudesta sen, paljonko rahaa on tulossa ja menossa, niin johan siinä on jo painavaa tietoa käsissä ostaako poni vaiko hevonen vai ollako kokonaan ostamatta tällä haavaa.

 Tällaisiin pähkäilyihin, niin pieniin kuin isoihinkin, taloushallinnon numerot ja nykyaikaiset raportointijärjestelmät antavat ihan järkevää osviittaa.

 

Olennaista on, miten järjestelmää käytetään

 

Vaikka taloushallinnon järjestelmät ovat pitkälle kehittyneitä ja niiden avulla yrittäjä ja yritysjohto saa käyttöönsä nopeasti kattavaa tietoa yrityksen talouden tilasta, eivät järjestelmät ole itseisarvo. Yrityksen on turha maksaa monipuolisista järjestelmistä, mikäli niitä ei käytetä asianmukaisesti.

 Olennainen kysymys onkin, kuka taloushallinnon järjestelmää käyttää ja mihin tarkoitukseen. Mikään automaattirobotti sähköinen taloushallintojärjestelmä ei ole, vaan sen tuottamia raportteja on osattava käyttää ja tulkita.

 Taloushallintojärjestelmän lisäksi onkin olennaista pohtia, millainen taloushallinnon kumppani palvelee yritystä nykyhetkessä parhaiten. Osalle riittää lakisääteisten velvoitteiden hoitaminen, kun toiset analysoivat tarkemmin talouslukuja ja ehdottavat näiden pohjalta yritysjohdolle toimenpiteitä.

 

Olisiko meidän syytä keskustella lisää siitä, miten nykyaikaiset taloushallinnon järjestelmät auttavat yrityksesi johtoa tekemään parempia päätöksiä?
Ota yhteyttä!

Talouspäällikkö – yritysjohdon neuvonantaja
Talouden mittaristo tukee johtamista
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Thursday, 28 March 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.mandaatti.fi/