Back to Top

Uskallanko palkata työntekijän?

Uskallanko palkata työntekijän?

Palkatako työntekijä vai raataako yksin niska limassa? Pysyäkö yhden miehen tai naisen yrityksenä vai avatako ovi kasvulle? Kas siinä pulmia, jotka on ratkaistava ennen kuin aloittaa rekrytointiprossessin.
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen yrityksessä on uusi askel. Asiaa ei kannata pelätä, mutta perehtyä kyllä kannattaa.

Tässäpä muutama aloitusvinkki:

Minkä verran minulla pitää olla laskutusta, jotta uskaltaa palkata työntekijän?

  • Jos palkkaa vakituisen työntekijän, nyrkkisäännön mukaan lisämyyntiä pitäisi olla ainakin 2-2,5 kertaa työntekijän palkka.
  • Aluksi on hyvä miettiä, kannattaako työntekijä palkata osa-aikaisena, jotta toiminta saadaan vakiintumaan ja tarvittaessa kasvamaan ennen kuin sitoudutaan kokoaikaiseen työntekijään. Osa-aikaisten tai keikkatyöläisten käyttäminen on usein hyvä vaihtoehtoa.
  • Työntekijän palkkaamista ei tarvitse liikaa kuitenkaan arastella, koska se on usein ainoa tie kasvuun.

Minkä verran voi maksaa palkkaa?

  • Yleensä palkka on sovittavissa, mutta kannattaa maksaa ainakin TES:in eli työehtosopimuksen mukainen palkka.

Mitä muita kuluja työntekijästä on palkkakulujen lisäksi?

  • Varsinaisen palkan lisäksi työnantajan pitää varautua palkan sivukuluihin eli työeläkemaksuun, sosiaaliturvamaksuun, työttömyysvakuutusmaksuun sekä tapaturma ja ryhmähenkivakuutukseen. Lisäksi joillakin aloilla voi tulla maksettavaksi työvaatteita ja –kenkiä sekä henkilökortti.
    Vakituisessa työsuhteessa olevalle on järjestettävä myös työterveyshuolto.

Jos työntekijälle maksetaan palkkaa esimerkiksi 2000 euroa kuussa, kuinka suuriin kustannuksiin on varauduttava?

  • Työntekijän kokonaiskustannus on alakohtainen. Esimerkiksi rakennusalalla erillinen palkanosa on 7,7 prosenttia ja lomaraha 18,5 prosenttia eli käytännössä se tarkoittaa sitä, että rakennusalan työntekijä tulee työnantajalle kalliimmaksi kuin monella muulla toimialalla.
  • Karkeasti arvioituna kuukausipalkkalaisen työntekijän kerroin on 1,3– 1,4 ja tuntipalkkalaisen 1,6 – 1,7. Eli jos kuukausipalkka on 2000 euroa, kulut ovat 2600 – 2800 euroa.
  • Joidenkin arvioiden mukaan sairauslomat ja työterveyshuollon järjestäminen nostavat työntekijän todelliset kustannukset 2-kertaisiksi suhteessa palkkaan.

Voiko työntekijän palkkaamiseen saada palkkatukea?

Pystyykö työntekijän kanssa sopimaan työehdoista itse kahden kesken työntekijän kanssa vai onko noudatettava aina työehtosopimusta?

  • Yleissitova työehtosopimus koskee myös järjestäytymätöntä työnantajaa.

Pitääkö työsopimus tehdä kirjallisena?

  • Se ei ole pakko, mutta on suositeltavaa. Silloin ongelmatilanteissa on kättä pidempää, mihin vedota.

Mitä jos minulla ei olekaan rahaa kassassa, jotta voin maksaa palkkaa eli tilauksia ja laskutusta ei tulekaan riittävästi?

  • Taloudellisen tilanteen heikentymiseen kannattaa reagoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
  • Usein vaihtoehdoiksi tarjotaan irtisanomista tuotannollisin tai taloudellisin perustein ja sen vaihtoehtona lähinnä lomautusta. Lainsäädännön suomat muut keinot ovat rajalliset – mutta niitäkin pitää miettiä, jos tilanne on heikentynyt.

Miten minun kannattaa toimia, jos osoittautuukin, että työntekijä ei sovellu tehtäväänsä?

  • Työsuhde kannattaa aina päättää tyylikkäästi ja yrityksen arvojen mukaisesti. Tosiasia on, että aina työpaikka ja työntekijä eivät ole se täydellinen match.
  • Parhaan mahdollisen työntekijän löytämisessä auttaa onnistunut rekrytointiprosessi. Myös alun koeaika, osa-aikaisuus tai sopimuksen mittaiset keikkatyöt antavat niin työntekijälle kuin työnantajallekin mahdollisuuksia selvittää, onko sopiva työntekijä ja sopiva työ löytäneet toisensa.
Yrityksen nimen valinta - Mikä yritykselle nimeksi...
Osallistu bisnesklinikalle, voita 500 euron lahjak...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 29 March 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.mandaatti.fi/