Mistä tiedän, milloin toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi?
Nyrkkisääntönä pidetään 100 000 euron liikevaihtoa, mutta järkevämpää on miettiä tulosta. Kun verotettava tulos ylittää 40 000 euroa, yrityksen on verotushyödyn takia järkevämpää muuttua osakeyhtiöksi.

Mitä muuta hyötyä osakeyhtiöstä on?
Veroetujen lisäksi osakeyhtiön status mielletään korkeammaksi. Lisäksi oy:ssä omistajia voi olla useampia. Yksi merkittävä asia on, että toiminimiyrittäjä vastaa yrityksestään omalla omaisuudellaan. Eli jos toiminimi tekee konkurssin yrittäjä voi menettää talonsa, osakeyhtiön suhteen näin ei käy.

Onko osakeyhtiö isotöisempi kuin toiminimi?
Osakeyhtiöllä on enemmän paperitöitä,rahan nostaminen on hankalampaa ja erilaisia ilmoitusvelvollisuuksia on enemmän. Osakeyhtiön isotöisyyttä verrattuna toiminimeen ei kannata kuitenkaan liioitella. Käytännössä ylimääräisestä työstä huolehtii tilitoimisto.

Miten toiminimen vaihto osakeyhtiöksi vaatii käytännössä?
Kun yhtiömuotoa haluaa vaihtaa, toiminimiyrittäjän on perustettava osakeyhtiö. Samalla yritykselle tulee uusi Y-tunnus.  Toiminimen sopimukset ja työsopimukset pitää siirtää uudelle osakeyhtiölle.

Maksaako yhtiömuodon muutos jotain?
Yrittäjän kannattaa varautua viranomaismaksuihin sekä mahdollisiin muihin kuluihin. Muutokseen kannattaa varata myös aikaa, se vie yleensä vähintään muutamia viikkoja.  Muutos pitää suunnitella asiantuntijan kanssa huolella.

Miten toiminimen omaisuudelle käy? Jääkö se minulle vai siirtyykö se uudelle osakeyhtiölle?
Lähtökohtaisesti yhtiömuodon muutoksessa kaikki varallisuus siirtyy osakeyhtiölle. Poikkeustapauksissa yksittäisiä eriä voidaan jättää siirtämättä.

Voiko joku tehdä asian puolestani?
Yhtiömuodon muutosta tehtäessä kannattaa ottaa ehdottomasti tilitoimisto ja sen asiantuntijat mukaan vaihtoprosessiin.  Jos yhtiömuodon muutos hoidetaan huonosti, siitä voi koitua yrittäjälle isoja veroja jälkikäteen maksettavaksi. Tee yhtiömuodon muutos hyvissä ajoin. Näin et menetä verohyötyä ja toisaalta, mitä suuremmaksi toiminta on kasvanut, sen isotöisempää osakeyhtiöksi muuttaminen on.

Karoliina Ahola, VTM, markkinointipäällikkö
040 7281731
Tilitoimisto Mandaatti

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen 1. Keksi liikeidea. Maailma on pullollaan bongaamattomia ja kaupallistettava liikeideoita, jotka johdattavat sinut menestykseen, maineeseen ja mammonaan. Kulje aistit avoinna. Siitä viimeistä uutta ideaa ei ole koskaan keksitty. Toisaalta...

Tilitoimiston valinta

Miten valita tilitoimisto? Tilitoimiston valintaa kannattaa harkita jo heti kun suunnittelee yrityksen perustamista. Jo perustamisvaiheessa tilitoimiston avusta on hyvin usein apua. Kun perustat yrityksesi tilitoimiston avustuksella, olet varma, että perustamisessa on...

Pyydä tarjous tilitoimistopalveluista