By Tilitoimisto Mandaatti on 31.10.2017
Category: Yrityksen perustaminen

Toiminimi, osakeyhtiö vai joku muu? Valitse yhtiömuotosi harkiten

Yhtiömuoto kannattaa valita harkiten. Aloittavan yrittäjän ensimmäisiä ja tärkeimpiä päätöksiä on sopivan yritysmuodon valinta. Tavanomaisimmat vaihtoehdot ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö.

Miten sopiva yritysmuoto sitten valitaan? Seuraavat pohdinnat auttavat jo pitkälle:

Minkä laajuista toimintaa suunnittelet harjoittavasi?

Toiminimi sopii pienimuotoiseen, pääasiassa omaan työpanokseen perustuvaan toimintaan. Laajempaa toimintaa kannattaa harjoittaa osakeyhtiönä.

Mikä on realistinen tavoitetulos, eikä pelkästään ensimmäistä tilikautta ajatellen, vaan toiminnan vakiinnuttua?

Jos toimintaa on tarkoitus kasvattaa, voi olla järkevää perustaa jo heti alkuun osakeyhtiö.

Onko toiminta riskistä, ja vaatiiko se suuria investointeja?

Toiminimessä ja henkilöyhtiöissä olet henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön velvoitteista, kuten veloista, osakeyhtiössä et. Esimerkiksi pääomaa vaativaa valmistustoimintaa kannattaa harjoittaa osakeyhtiönä.

Haluatko toimia yhtiökumppanin kanssa?

Toiminimeen ei voi ottaa yhtiökumppania, mutta ansiotulo-osuus voidaan jakaa puolisoiden kesken työpanosten suhteessa. Yhtiökumppanin kanssa toimiessa avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö käyvät hyvin pienimuotoisempaan toimintaan. Osakeyhtiöön on helppo ottaa uusia osakkaita ja sijoittajia toiminnan kasvaessa.

Olisiko yhtiökumppani tasaveroinen toimija, vai pelkästään rahoittaja?

Jos yhtiökumppani on lähdössä pelkästään rahoittajaksi ja haluaa rajata riskin sijoituksensa määrään, onnistuu se kommandiittiyhtiössä äänettömänä yhtiömiehenä. Myös osakeyhtiössä voi olla mukana pelkästään sijoittajana.

Onko työntekijöiden palkkaaminen suunnitelmissa?

Jos tarkoitus on työllistää, on toiminta helposti sen laajuista että osakeyhtiö on toimivin. Osakeyhtiön hallinnollista työtä ei kannata pelätä, sillä palkanlaskenta ja lakisääteiset velvoitteet hoituvat tilitoimiston avulla.

Yritätkö sivu- vai päätoimisesti?

Sivutoiminen yrittäjyys toiminimellä voi nostaa veroprosenttisi kohtuuttomaksi, koska toiminimen tuloksen ansiotulo-osuus lisätään päätoimesta saamasi palkkatulon päälle, ja koko potti verotetaan ansiotulona.

Summa summarum: Yritysmuotoa ei kannata valita halvimpien perustamiskustannusten, nopeuden tai helppouden perusteella. Välillä myös luvanvaraisten toimintojen yritysmuodosta riippuvat rekisteröinti- ja vuosimaksut saattavat harhauttaa valitsemaan verotuksen kannalta epäedullisen yritysmuodon. Myöskään yrittäjätuttavan suosituksia ei kannata välttämättä kuunnella, ellei tuttavasi ole menestynyt nimenomaan talousammattilaisena.

Toimintaasi huonosti sopivan yritysmuodon valinta saattaa tulla kalliiksi jo pelkästään verotuksen kannalta. Lisäksi yritysmuodon muuttaminen maksaa aikaa, rahaa ja vaivaa. Toiminnallesi sopivimman yritysmuodon valintaan kannattaa ottaa asiantunteva tilitoimisto avuksi jo ennen yrityksen perustamista. Silloin saat asiantuntevia ja rahanarvoisia vinkkejä.

Mari Lämsä

Mandaatti tilitoimisto Oulu

Yritysjärjestely- ja veroasiantuntija, yritysneuvoja, KTM

040 771 1261

Related Posts

Leave Comments